Coaching van werknemers heeft een aanwijsbare positieve invloed op deze werknemers. Dat is de conclusie van een meta-studie (vergelijking van een groot aantal onderzoeken) van wetenschappers aan de Universiteit Amsterdam. Deze studie is de eerste studie die een groot aantal wetenschapplijke onderzoeken naar coaching naast elkaar zet om meer algemene conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit van coaching.
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschift ‘The Journal of Positive Psychology’ onder de titel: Does coaching work? A meta-analysis on the effects of coaching on individual level outcomes in an organizational context
Betere prestaties en vaardigheden
De Nederlandse onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat coaching vooral tot een verbetering van prestaties en vaardigheden kan leiden, een positieve invloed heeft op het bereiken van doelen en ook een impact kan hebben op attitudes. Daarnaast vonden de onderzoekers dat er een lichte positieve invloed is op het welzijn en de veerkracht van de werknemers. De wetenschappers geven echter aan dat niet altijd kan worden bepaald waarom de coaching positieve resultaten oplevert, maar daarover moet volgens hen verdere research uitsluitsel kunnen brengen.
Positieve impact
“Coaching heeft de voorbije decennia als vakgebied een enorme groei gekend,” benadrukken de onderzoekers Tim Theeboom, Bianca Beersma en Annelies van Vianen, medewerkers aan het departement organisatiepsychologie aan de Universiteit Amsterdam. “De wereldwijde coaching-industrie realiseert inmiddels een jaaromzet van 2 miljard dollar en het aantal opleidingsinstituten blijft aangroeien. Hoewel er steeds meer onderzoek gedaan wordt naar de effectiviteit van coaching blijven er in de markt twijfels over het nut van het inschakelen van coaches. Door nu voor het eerst alle onderzoeken op een rij te zetten hopen de onderzoekers meer inzicht te kunnen geven in de werkelijke positieve impact van coaching.
De relatie is van vitaal belang
De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat mogelijk een aantal factoren kunnen worden aangewezen die het succes van een coaching-project kunnen beïnvloeden. “Onder meer blijkt dat sommige werknemers gemakkelijker vatbaar zijn voor coaching dan andere collega’s,” voeren de Nederlandse wetenschappers aan. Vastgesteld kon worden dat een goede coaching, net zoals een succesvolle therapie, in belangrijke mate kan worden gelinkt aan de connectie die tussen de werknemer en zijn coach kan worden gerealiseerd. Inlevingsvermogen, aanmoediging en luistervaardigheden kunnen voor een coach efficiënter instrumenten zijn dan de keuze van een specifieke methodologie.
Bron: Express.be/ NOBCO.nl