Ik maakte jaren geleden voor het eerst kennis met Brené Brown door haar TEDtalk ‘De Kracht van Kwetsbaarheid’. Die kwam nogal aan, want ik was toentertijd nog een talentvolle ik-doe-het-zelluf-wel mevrouw. Tegenvaller? Hup, rug rechten en dóór. Hulp vragen is overigens nog steeds niet echte een vaardigheid van mij. Al zal ik niet gauw zeggen: “I had a shit day, you had a shit day, we had a shit day” (Pink). Brown (1965), die hoogleraar is, beschrijft in haar nieuwste boek ‘Sterker dan ooit’ (de wijsheid van vallen en opstaan) de voordelen van het doorleven van je gevoelens, juist als ze niet fijn zijn. Ik zie de voordelen daarvan en pas ze daarom toe in mijn coachpraktijk.
Het lukt mij jaren later na die eerste kennismaking met Brown om gevoelens van mijzelf te (h)erkennen. Ik (h)erken daardoor ook beter die van mijn coachees en studenten van coach- en trainersopleidingen. Mijn mantra: “Je kan niet een goede coach/trainer zijn, als je jezelf niet ‘uitgeschud’ hebt en blijvend uitschudt.” Elk huisje heeft immers zijn kruisje. Geen piek zonder dal. Ik laat me zelf regelmatig begeleiden in mijn eigen uitschudden.
Oplossingsgericht
En wat ik merk is dat er steeds meer roep is om een gevalletje ‘dal’ á la minute op te lossen. Uit het dal naar een bij voorkeur eeuwigdurende piek. Wat dan weer een valkuil is, want als je altijd op de top zit, weet je niet dat je op de top zit (ja, je mag hierover even nadenken). Ik zie de opkomst van ‘Oplossingsgericht Coachen’ en ‘Krachtgericht Coachen’. Wondervragen als: wie zou je zijn als je niet probleem had. Kortom, weg van het probleem. Als coach ‘iemand in zijn kracht zetten’ (hierover denk ik zelf nog steeds na, want ik heb geen idee hoe ik dat voor een ander kan doen.). O ja en natuurlijk loslaten. Tja, als je iets niet vastpakt, hoef je ook niet los te laten (jaja, ik gooi en nog een nadenkertje in).
Boeddha
Ik laat me inspireren door de leer van de Boeddha (ik word daarom ook wel boeddhist genoemd). Het uitgangspunt in de leer van de Boeddha is heel in het kort dat het leven lijden is. Echter dat lijden is wat we zelf creëren: we willen vasthouden aan alles wat we bestempelen als fijn, mooi, noodzakelijk (vul hier verder je eigen woorden in). De basis gaat om onze gedachten, hoe we dingen zien, hoe we anderen zien. We worden ziek, we worden oud, alles wat je ooit als logisch hebt beschouwd is eindig. Een relatie, een lekkere maaltijd, je favoriete shirt. Je leven (!). Dat maakt dat je een shit moment hebt (dat jaren kan duren).
Daarnaast gaat het om voelen wat je voelt. Als je in staat bent om je gedachten als het ware van een afstand te ‘zien’, dan ga je ‘in zien’ dat je je eigen wereld creëert. Een wereld dat als waar ‘voelt’, maar dat niet is. Althans, als het je lukt om je gedachten niet te geloven.
Als je kan voelen wat je voelt en niet in de wegren of wegduw stand gaat, kan je in het hier en nu zien, voelen, horen, proeven, ruiken wat er nou eigenlijk aan de hand is.
Er doorheen
Ik onderschrijf wat Brown zegt in haar nieuwste boek. Niet voor je shit weglopen (flight) of er tegen vechten/wegduwen (fight) als primaire reactie. In haar boek beschrijft ze dat haar recente onderzoek laat zien dat de meest veerkrachtige mensen vóelen. Ze zijn niet bang voor ongemakkelijke gevoelens, ze gaan er doorheen. Reden dat ze pleit om stil te staan bij je ellende.
Het sluit aan bij mijn visie op coachen. Niet meteen naar de oplossing. Ik kijk met mijn coachees altijd wat hun belemmert in hun werk. En vaak, heel vaak, is dat feit het ze niet lukt om even stil te staan. Letterlijk (het zijn altijd harde werkers die zakelijk succesvol zijn, maar niet gelukkig) en figuurlijk om te kijken, te proeven, te voelen wat nu de ‘shit’ precies is. Ik word altijd blij als ze dat van alle kanten kunnen bekijken en daardoor ervaren dat wat ze graag willen als vanzelf gebeurt. Dan is het tijd voor een oplossingsgerichte aanpak.
Lees hier meer over het nieuwste boek van Brené Brown. Of bestel haar boek hier.
Hier bezingt Pink haar Shit day
Wil jij
-
Helderheid over wat je werkelijk wilt met je werk en je leven
-
De blokkades (je ‘shit) vinden die je daarvan weerhouden en
-
Weten welke stappen je gaat zetten om succesvol te worden in je werk én ook als succesvol gezien te worden.
dan bied ik je graag een discovery session aan van 40 minuten. In deze gratis sessie help ik je om:
-
Je doelen voor je werk helder te krijgen, en welke stappen je daarin wilt zetten;
-
Te onderzoeken wat je onbewust tegenhoudt om die doelen te bereiken.