Loslaten, als trainer en coach krijg ik vaak vragen hoe dat te doen. Deze parabel geeft een mooi beeld over loslaten.
Een senior monnik en een junior monnik reizen samen. Op een gegeven moment komen ze bij een rivier met een sterke stroming. Als de monniken voorbereidingen treffen om de rivier over te steken, zien zij een zeer jonge en mooie vrouw ook een poging doen om over te steken. De jonge vrouw vraagt of ze haar willen helpen.
De senior monnik neemt daarop de vrouw op zijn, draagt haar zo de rivier over en zet haar weer neer aan de overkant. De junior monnik is hiervan erg overstuur, maar zegt niets. Beiden lopen verder en senior monnik merkt dat zijn ondergeschikte opeens stil is en vraagt: “Is er iets aan de hand, je lijkt erg van streek?” De junior monnik antwoordt: “Als monniken mogen we een vrouw niet aanraken, hoe kunt u dan die vrouw op uw rug de rivier overdragen?”
De senior monnik antwoordt: “Ik liet de vrouw al een tijd geleden achter bij de oever, maar het lijkt of jij haar nog steeds draagt.”
Hoe deze parabel te interpreteren?
De geest van de oudere monnik is vrij. Hij reageert op de situatie en was daarna in het hier en nu bezig met verder te reizen, nadat hij de vrouw bij de overkant had achtergelaten. De jongere monnik is daarentegen zit vast aan zijn ideeën over goed en fout. Ideeën die hem urenlang gevangenhouden. En zo mist hij de ervaringen van het volgende deel van hun reis.
Herken jij dat? Dat je zo bezig bent met ergens wat van te vinden dat je kansen mist? Stel dat je ruzie hebt gemaakt ’s morgens met je partner omdat die bijvoorbeeld het dopje niet op de tandpasta heeft gedaan. Als je op je werk bent, reageer je boos op je collega’s. Je staat nog steeds in je ergernis-stand. Het resultaat is dat je je collega’s gaan mijden, waardoor je je gevoel hopeloosheid en hulpeloosheid alleen maar groter wordt. Mag jij raden wat er ’s avonds gebeurt als je weer thuis bent. Je mist zo de kans om met lol te werken, het fijn te vinden om thuis te komen en een leuke avond met je partner te hebben.
Of je vindt dat je niet de juiste kennis of competenties hebt om een bepaalde werkzaamheden uit te voeren. En je leidinggevende vindt dat je het wel moet doen. Je probeert er op alle mogelijke manieren onderuit te komen. Met tot gevolg dat je leidinggevende geïrriteerd raakt en je bij een functioneringsgesprek erop wijst dat je niet goed functioneert.
Vasthouden
Jij houdt zo vast aan dat je het niet kan, dat je vergeet te kijken wat je dan wel kan. Of wat je eventueel nodig hebt om het wel te kunnen doen. Wellicht zou je het wel goed kunnen, maar heb je allerlei onhandige gedachtes. Of er een duiveltje op je schouder zit, die je in je oren fluistert: “Jij bent te dom voor dit. Als je dit oppakt gaat het mis en dan vinden je collega’s je niet zo leuk meer. En krijg je op je donder van je leidinggevende.” En als je dan in het functioneringsgesprek inderdaad een berisping krijgt, zeg je tegen jezelf: “Zie je wel, ik kan het ook niet.”
Gedachten als duiveltjes
Gedachtes hebben we allemaal, de hele dag door. Zo werken onze hersenen nu eenmaal. Het gaat er echter om, dat je je duiveltjes door engeltjes kunt vervangen. Jezelf niet meer afkraken, maar juist een zetje in de rug geven. Jij denkt nu dat kan niet? Oeps, een duiveltje op je schouder? Ik weet uit ervaring dat het wel kan.
Waarom zou je loslaten?
De Vietnamese monnik Thich Nhât Hanh zegt het volgende daarover:
“Letting go gives us freedom, and freedom is the only condition for happiness. If, in our heart, we still cling to anything—anger, anxiety, or possessions—we cannot be free.”
Oftewel: als we loslaten, kunnen we ons vrij voelen. Als je echter in ons hart nog ergens aan vasthouden, zoals boosheid, angst of bezit, kunnen we niet vrij zijn.
Wat maakt loslaten moeilijk
“People have a hard time letting go of their suffering. Out of a fear of the unknown, they prefer suffering that is familiar.”
We vinden het lastig om uit onze ‘lijden’ te stappen. Want we weten wat we hebben en we weten niet wat we krijgen. Dus blijven we ons ongelukkig voelen, omdat dat in feite zo vertrouwd voelt.
Hoe kan je loslaten
We will be more successful in all our endeavors if we can let go of the habit of running all the time, and take little pauses to relax and re-center ourselves. And we’ll also have a lot more joy in living.”
We kunnen succesvoller worden in alles wat we doen, als we stoppen met rennen.
Wil jij ook beter communiceren, je vrolijker voelen, neem dan tijd voor jezelf. Even stoppen met wat je altijd doet, tijd nemen om na te denken over je zelf. Coachen is daarvoor uitermate geschikt, zeker als daarbij ook de principes van mindfulness onderdeel zijn.
Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek van een half uur. Gratis en vrijblijvend, dan bespreken we hoe jij ook van die belemmerende gedachtes af kunt komen en zo gelukkiger te worden. Wie wil dat nou niet?
Titia de Vries