• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
06-40381640 | titia@claritycoaching.nl
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
Clarity Coaching

Clarity Coaching

Verheldert

  • Home
  • Individuele coaching
    • Personal Coaching
    • Executive coaching
    • Zoekwijzer Coaching
  • Ambitieuze Vrouwen
  • Supervisie coaches
  • Over mij
  • Blog
  • Referenties
  • In de Media
  • Retraites
  • Nieuws
  • Contact

Woede: 12 tips om rustig te blijven

1 augustus 2015 by Titia de Vries

Woede 12 tips om je te beheersen. claritycoaching.nlKen je dat gevoel dat er een waas voor je ogen trekt, stoom uit je oren komt? Je wilt met liefde iemand een dreun verkopen of je klapt juist helemaal dicht. Woede, boos zijn, het overkomt ons allemaal. Soms is er een logisch verband met de situatie, soms heb je het idee dat de situatie je overvalt.

Als coach krijg ik regelmatig vragen hoe woede beter te kunnen beheersen. ‘Ik wil het loslaten’”, is meestal het verzoek, of “ik wil iemand de waarheid zeggen, zonder de ander te kwetsen”. In dit blog geef ik je tips voor de korte termijn (heel praktisch) en de lange termijn (is wat minder gemakkelijk en wel met blijvend resultaat). Lees je mee?

Woedetips voor de korte termijn

1. Accepteer je boosheid

Het klinkt wellicht gek, maar aanvaard dat je nu even heel erg boos bent. Emoties horen net zo bij het leven als ademhalen. Als je tegen jezelf zegt: “Ja ik ben nu boos en dat mag ook even”, geeft je dat lucht. Letterlijk.

2. Tel tot 10

Dit is de klassieke tip als het gaat om je woede te beheersen. En het mooie is: het werkt ook echt. Dat komt dat je door tot 10 te tellen niet reageert vanuit je eerste emotie. Je geeft jezelf de kans om tot rust te komen, waardoor je rationeler kunt reageren.

Als je dit serieus en consequent doet, zul je merken dat je je wel degelijk kunt beheersen. Dat je je nog steeds boos voelt (en dat mag) en dat je niet boos reageert.

3. Neem figuurlijk afstand

Afstand nemen van een vervelende situatie kan ook goed helpen. Dat kan je doen door in gedachten aan iets leuks te denken. Dat kan iets eenvoudigs zijn: je lievelingskleur, een mooie vakantie, een favoriete song. Door in gedachten even afstand te nemen, is het vaak gemakkelijker voor je op de situatie op een andere, meer rationele manier te bekijken.

4. Neem letterlijk afstand

Je raakt gefrustreerd omdat je iets niet lukt. Je pc is te traag, een collega zeurt, een partner is chagrijnig. Het is dan verstandig om even wat anders te gaan doen. Een rondje lopen, koffie halen of je berichten op je telefoon te checken. Als je na een paar minuten weer terug gaat naar die situatie, ziet het er vaak weer anders uit.

5. Schrijf van je af

Net als tot 10 tellen, is dit ook een klassieker. Maar vaak doen we het toch niet, want kost zoveel moeite en tijd. Althans dat denken we dan vaak. Ga het gewoon doen, je frustraties en boosheid van je afschrijven. Het helpt omdat je je gedachten verplaatst van je hoofd naar papier (of je pc). Zo maak je je hoofd leeg en het helpt om meer inzicht te krijgen waarom je nou zo boos of gefrustreerd bent.

6. Haal diep adem

Als je het voelt borrelen en boos wilt reageren, haal dan een paar keer diep adem. Heel diep vanuit je buik en dat weer helemaal leeg uitademen. Dit helpt ook als je juist dichtklapt als je boos bent. Probeer het maar eens.

(In dit blog staan een paar oefeningen!)

Woedetips voor de lange termijn

De tips voor de lange termijn helpen je om structureel van je boosheid af te komen.

7. Oorzaak achterhalen

Probeer te achterhalen wat, wie of welke situatie jou kwaad maakt. Dat kan door de tip van opschrijven te gebruiken of door met iemand daarover te praten. Ontdek je een rode draad in wat jou boos maakt? Vaak zijn het hele oude patronen, ik noem het karrensporen, die vaak al je hele leven bij je zijn. Ze voelen als een onderdeel van je karakter, waardoor je denkt dat nou eenmaal zo bent. En ik weet uit ervaring dat het vaak aangeleerd gedrag is van heel lang geleden. En het goede nieuws is dat je aangeleerd gedrag ook weer af kunt leren. Als jij dat wilt. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

8. Stel je verwachtingen bij

We worden vaak boos op iemand anders, omdat die niet voldoet aan onze eisen. Wat voor jou zo logisch is, hoeft dat niet voor een ander te zijn. We verschillen immers van elkaar. Stel daarom je verwachtingen van en over anderen bij. Weet dat mensen soms achteloos reageren en voor jou pijnlijke dingen zeggen. Weet dat niet iedereen zich bewust is wat ze zeggen en wat voor effect dat op jou heeft.

9. Neem je verantwoordelijkheid

Jij wordt boos, om wat voor reden dan ook. Het helpt niet om anderen daarvan de schuld te geven. Sterker: de situatie verandert niet. Ken je deze dooddoener: “Ik ben nu eenmaal zo.” Het is een excuus voor je eigen gedrag. Opstellen als een slachtoffer van de situatie helpt je dan ook niet. Wil jij van je boosheid af? Leg jezelf dan ‘onder het vergrootglas’. Het helpt om daarbij een professionele begeleider, als een coach, voor te vragen.

10. Doe je voordeel met kritiek

Ervaar je een opmerking als negatieve kritiek? Heb je die opmerking ook als eens van iemand anders gekregen? Misschien zit daar wel een waarheid in. Boos worden helpt dan niet. Denk niet bij voorbaat dat mensen kwaad in de zin hebben Onderzoek eens ‘die blinde vlek’ en vindt het waardevolle in de opmerkingen van anderen.

11. Praat erover

Als je boos bent door wat een ander doet of zegt, is het belangrijk om er over te praten. Dat kan je doen met een “ik-boodschap”. De kenmerk van een ik-boodschap is dat jij vertelt wat jij vervelend vind, zonder de ander aan te vallen.

Zeg bijvoorbeeld: “Ik voel me door jou onder druk gezet.” In plaats van: “Jij zet me ook altijd onder druk.”

Het verschil lijkt klein en doordat je die ander niet aanvalt, zal die zich ook niet zo gauw meer gaan verdedigen.

12. Vraag hulp

Veel van wat we als boosheid ervaren heeft te maken hoe we tegen de wereld aankijken. Vraag jezelf eerlijk of je iedereen en alles als een tegenstander of obstakel ziet. Het zou namelijk zo maar kunnen zijn dat de wereld niet echt os is, maar dat jij dat denkt.

Vind je het lastig om uit je uit je eigen kring van boze gedachten en gedrag te komen, of klap je juist dicht als je boos bent? Neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek om te ervaren of ik je daarbij kan helpen. Zo’n gesprek is gratis en vrijblijvend en duurt een half uur en vindt plaats in mijn praktijk in Zaandam (Oostzijde 202).

Titia de Vries

Coach in Zaandam e.o.

Category iconBlog Tag iconboosheid,  woede

Lees Interacties

Reacties

  1. janet kunst zegt

    8 december 2015 om 13:22

    Wat een fijne en goede tips Titia! Mag ik een aanvulling geven vanuit mijn eigen ervaring? Het kan enorm bevrijdend zijn om woede ook fysiek te uiten op een “veilige” manier, zonder verlies van zelfbeheersing. Wat lastig uitvoerbaar op kantoor, maar zelfs als je er later uiting aan geeft, helpt het om je woede te kanaliseren. Je verwijdert de woede letterlijk uit je systeem. Even lekker stampvoeten doet soms wonderen, er een klank bij uiten des te meer!

  2. Wesley. zegt

    25 juni 2020 om 11:18

    Helpt echt zit op school maar heb soms last van agressie en dan doe ik een paar van deze tips heel erg bedankt

    • Titia de Vries zegt

      25 juni 2020 om 15:26

      Dank je wel voor je reactie Wesley. Fijn dat de tips je helpen!

  3. liekiepiekie zegt

    6 maart 2021 om 19:53

    het werkt dankjewel!

    • Noëlle Watchman zegt

      8 februari 2022 om 11:53

      Ik ben het met Lieke eens. Ze helpen me echt als ik boos of verdrietig ben!

  4. Noëlle Watchman zegt

    8 februari 2022 om 11:51

    Ik heb momenten dat ik boos ben. Ik heb opgezocht: ‘Hoe kun je rustig blijven terwijl je boos bent’. Ik kwam op deze site. Ik heb toegepast wat er stond. Vooral aan diep inademen en uitademen hielp me. Ik vind het fijn dat u hier tijd aan hebt besteed. Gr. Noëlle van 9 jaar

    • Titia de Vries zegt

      8 februari 2022 om 15:03

      Wat fijn dat je voor je werkt Noëlle! Warme groet van Titia

Klaar voor de eerste stap?

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvende inzichtgevende discoverysessie van 45 minuten t.w.v. 150,00 euro.


Maak een afspraak

Footer

Contactgegevens

Clarity Coaching
E-mail: titia@claritycoaching.nl
Mobiel: 06-40381640

Post- en praktijkadres:
Clarity Coaching/Titia de Vries
Oostzijde 202
1502 BN Zaandam

Aanmelden nieuwsbrief

Controleer je inbox of spammap om je abonnement te bevestigen.

Recente berichten

  • ‘Luisterend oor kan al helend zijn’
  • Ik wil je helpen: Coaching in tijden van Corona
  • Authentiek zijn en mindfulness
  • Interview Titia de Vries in Margriet
  • I had a shit day
Copyright © 2023 Clarity Coaching - realisatie Zin In Webdesign - Return to top
  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest