Gisteren was het zo’n dag waarvan je denkt: ‘Nee, dat kan nooit.’ Ik stapte ‘s ochtends opgewekt en zelfverzekerd in de auto op weg naar een mogelijke nieuwe coachingsopdracht. Opgewekt en zelfverzekerd omdat ik echt op alle punten voldoe aan het profiel. Het was een prettig gesprek en ik werd afgewezen: er bleken 2 punten te zijn die mij niet bekend waren en waaraan ik niet voldeed.
Wat minder opgewekt reed ik terug naar mijn volgende afspraak: een avondgroep studenten. We hadden 3 uur waaraan ze hard werkten aan hun communicatie, veel lachten en de prachtige zonnestralen bewonderden, die zelfs de Bijlmer een sprookjesachtige glans gaven. Moe kwam ik om 11 uur ‘s avonds thuis en vond een aanslag van de Belastingdienst op de mat. Een aanslag waarvan ik dacht dat mijn boekhouder een bezwaarschrift had ingediend. Zucht. Meteen maar even inscannen en mailen naar hem, vond ik.
De derde tegenslag was dat mijn internet eruit lag. Na veel gepiel, gereset, en letterlijk alles uit de kast gehaald, kon ik weer scannen en mailen. Zo’n dag dus. Herken je dat? Hoe blijf je dan toch goed geluimd, zak je niet weg in je teleurstelling en ga je niet anderen de schuld geven van al je ongeluk.
Toen ik uiteindelijk met een glaasje rosé op de bank zat kwam ik een video tegen van Byron Katie. Hieronder vind je die. Keep the spirit!
Byron Katie: The Work
Een gespannen, onaangenaam gevoel is het resultaat van een gedachte. We denken, hebben een gevoel en reageren dan op dat gevoel. In een poging onze gevoelens te veranderen, zoeken we meestal naar een oplossing die buiten onszelf ligt (sport, relaties, eten, alcohol, drugs, seks, geld uitgeven). Dat kan werken als een tijdelijk troost. We kunnen ook anders te werk gaan: door ons denken te onderzoeken, pakken we het gevoel bij de wortel, en dan kan dat van binnenuit veranderen.
Byron Katie heeft hiervoor een fantastisch simpele methode ontwikkeld (The Work). Het bestaat uit 4 vragen, die je jezelf stelt:
- Is het waar? (Ja of nee. Bij nee ga naar vraag 3)
- Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee)
- Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
- Wie zou je zijn zonder de gedachte?
In deze video past ze de methode toe, met veel humor en compassie. Herken jij de vragen die ze subtiel inbouwt?